Jiska Gröhn Konservatiivisuus ei saa olla pysähtyneisyyttä

Dagen efter Trump

  • Dagen efter Trump

Kuinka moni olisi arvannut, että kohupohatta Donald Trump pärjäisi näin hyvin Yhdysvaltain presidentinvaalissa? Hän voitti. Mies, joka oli vielä vuosi sitten vaaleja ajatellen lähinnä vitsi. Monille mahdottomalta tuntuva uhkakuva. Huonosti käyttäytyvä mies, josta ei olisi presidentiksi. Mistä Trumpin suosio johtuu ja mitä hänen voitostaan seuraa?

 

Populismi jyräsi jälleen vanhan vallan yli ja piti sitä pilkkanaan. Monelta osin ei varmastikaan hänen ihastuttavasta luonteestaan. Trump hyödynsi populismille ominaisesti sekä huomattavan suuren kansanosan turhautuneisuutta nykyisiin valtarakenteisiin että melko pitkälti samojen ihmisten kriittisyyttä ja muutosvastarintaa.

 

Ääni Trumpille oli ei-ääni pitkälle viedylle feminismille, massamaahanmuutolle ja globalisaatiolle – asioille, joita itsekin vastustan. Näihin ilmiöihin kyllästymisen on oltava suurta, että antaa äänensä Trumpin kaltaiselle hahmolle. Poliittinen korrektius ei vaan toimi. Onneksi ei tarvinnut äänestää noissa vaaleissa.

 

Hillary Clintonin kampanjaa ei edistänyt se, että hän edusti vanhaa valtaa kaikkein pahimmassa muodossaan korruptiosyytteineen. Clinton on monelle amerikkalaiselle stereotyyppi kaupunkien liberaalin valtaeliitin edustajasta. Kansa halusi muutosta ja ennakkosuosikki hävisi jälleen, kuten Brexit-äänestyksessäkin. Populisti vaikuttaa pärjäävän vaaleissa kuin vaaleissa toistuvasti gallupeja ja asiantuntijoiden ennusteita paremmin. Ylpeyteen ei ole varaa.

 

On aika herätä. Kaupunkilainen liberalismi, feminismi ja internationalismi eivät maistu kaikille. Nopea muutos saa aikaan rajuja vastareaktioita. Nationalismi elää yhä voimakkaina, etenkin maaseudulla. Sitä pitäisi osata käyttää länsimaissa voimavarana. Oikein ohjattuna ne kasvattavat sitoutuneisuuteen, vastuullisuuteen ja ahkeruuteen – myös kansainvälisissä suhteissa. Tarvitaan inhimillistä isänmaallisuutta.

 

On melko vaikeaa arvioida sitä, mikä kaikki tulee muuttumaan Trumpin myötä. Varsinkin kun republikaanit voittivat presidentinvaalin lisäksi sekä senaatin että kongressin vaalit. Republikaanit pääsivät lujasti kiinni vallan kahvaan. Yhdysvaltoja reivattiin oikealle kaksin käsin ja tällä on pakko olla seurauksensa. Yhdysvaltain Venäjä-suhteet ovat Suomen kannalta erityisen tärkeä kysymys. Nyt olisi kiva olla Natossa – optio ei välttämättä ole enää voimassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat