Synnytystalkoista

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen ehdotus ”synnytystalkoista” on saanut aikaan pienen myrskyn. Sanavalinta oli huono ja seuraukset nähdään. Vaarana on kuitenkin se, että hyvä asia jää huomaamatta. Menee lapsi pesuveden mukana.

 

Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku, sanoi presidentti Paasikivi. Vinoutunut väestökehityksemme on satavuotiaan isänmaamme kannalta kaikkein olennaisimpia kysymyksiä. Seuraava sukupolvi maksaa aina edellisen eläkkeet. Kuka sinun eläkkeesi maksaa?

 

Antti Rinne on tunnistanut ihan oikean ongelman. Väestönkasvu on talouskasvun perusedellytys. Moni enemmän tai vähemmän vasemmistolainen poliitikko on jo ehtinyt tarjota ongelmaan ratkaisuksi maahanmuuton lisäämistä. Itse en usko maahanmuuton ratkaisevan huoltosuhdeongelmaamme. Liian moni maahamme tavalla tai toisella tullut ei ole työllistynyt vaan jäänyt sosiaaliturvajärjestelmämme varaan. Ikävää todeta näin, mutta nämä ihmiset eivät ole auttaneet huoltosuhdeongelmamme ratkaisemisessa.

 

Haluaisin tarjota Rinteen tunnistamaan ongelmaan vähän toisenlaisen ratkaisun. On lähdettävä liikkelle siitä, että lasten kasvatus on työtä, jolla on erittäin merkittävä kansantaloudellinen merkitys. Se on kovaa ja aikaavievää työtä, olkoonkin että ainakin omalla kohdallani se tuottaa myös suunnattomasti iloa. Ennen oli lähestulkoon päivänselvää, että lisääntymiskykyiset hankkivat lapsia mahdollisuuksien mukaan siten, että yhteiskunnan huoltosuhteen tasapainon tarvitsema väestömäärä saavutettiin. Nyt niin ei ole, vaan osa jättää tietoisesti lapsiluvun kasvattamisen väliin. Ymmärrettävä päätös sekin, ei siinä mitään. Jokaisen oma valinta, niinkuin kuuluu ollakin.

 

Kuitenkin osa väestöstä tekee, kuten sanottu, kansantalouden kannalta merkittävää työtä. Tästä työtä pitäisi palkita nykyistä paremmin. Aika on nyt toinen kuin ennen ja tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja – lapset eivät ole enää itsestäänselvyys. Lapsiperheille pitäisi tarjota entistä parempia verovähennyksiä. Mutta ennen kaikkea lapsiluvun pitäisi vaikuttaa eläkekertymään: enemmän lapsia, enemmän eläkettä. Esimerkiksi heittäisin kertoimen. Yksilapsiselle perheelle 1,1-kertainen eläke, kaksilapsiselle 1,2-kertainen ja niin edelleen, viisilapsisesta ylöspäin kerroin jäisi 1,5-kertaiseen.

 

Lopuksi vielä kiitos Antti Rinteelle hyvästä keskustelunavauksesta. Sitten kun someraivo on leppynyt ja huonosta sanavalinnasta on päästy yli, niin lukisin mielelläni myös teidän muiden ratkaisuehdotuksia huonoon huoltosuhteeseemme.

 

JK. Lisättäköön nyt vielä, että tuo kerroin voi olla huono idea. Parempi malli voisi olla esim. sellainen, jossa eläkekertymää saisi jokaista lasta kohden niin, että yhden lapsen hoitaminen vastaisi esimerkiksi kahden tunnin työtä minimipalkalla joka päivä syntymästä täysi-ikäisyyteen asti. Ns. huoltajakertymä.

JiskaGrhn
Kristillisdemokraatit Kokkola

KD Nuorten entinen puheenjohtaja. Teologian maisteri ja perheenisä. "Konservatiivisuus ei saa olla pysähtyneisyyttä."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu