Jiska Gröhn Konservatiivisuus ei saa olla pysähtyneisyyttä

Rinteellä meno päällä

Katsoin juuri äsken Antti Rinteen vaalitentin Yleltä. Pitihän päästä katsomaan, mitä tämänhetkisten gallupien valossa todennäköisellä pääministerillä on sanottavaa, mihin suuntaan Suomea oltaisiin heidän johdollaan viemässä.

Nuorella perheenisällä Rinteen puheet nostattivat hiukset pystyyn. Sosialidemokraattien vaaliohjelman hintalappu oli vähintään miljardin, jopa kolme miljardia. Valtion menoja on helppo lisätä mutta huomattavan vaikea vähentää, kuten olemme tällä hallituskaudella nähneet. Demareiden meno-ohjelmalla sotkemme itsemme pahemmin siihen suohon, josta pikkuhiljaa olemme alkaneet päästä ylös. En usko, että tosielämässä Rinteen esittämää ohjelmaa voitaisiin toteuttaa ilman velanottoa.

Pitkän aikavälin tilanne valtiontalouden kehityksen kannalta ei näytä hyvältä, siitä on puhuttu jo vuositolkulla – aikanaan Rinteenkin aloitteesta. Suomeen syntyy aivan liian vähän lapsia. Rinne, kuten monet muutkin puoluejohtajat, tarjosi talouskasvun avaimeksi maahanmuuttoa. Valitettavasti niiden paljon puhuttujen huippuosaajien saaminen Suomeen näyttää Rinteen menolisäysten linjalla mahdottomalta yhtälöltä. Ihmiset haluavat yleensä muuttaa ulkomaille joko paremman ilmaston, tai parempien elämänmahdollisuuksien perässä. Hyvää ilmastoa meillä ei oikein ole tarjota, sen näkee jokainen katsomalla ikkunasta pihalle. Paremmat elinolot voidaan ehkä korkeintaan tarjota matalapalkka-aloilla työskenteleville ihmisille, vaikkakin muista pohjoismaista on tässäkin suhteessa vaikeaa erottua.

Sen sijaan korkeasti koulutettujen suhteen emme pysty kilpailemaan edes EU:n yhteismarkkinoilla muiden kanssa. Suomessa on yksinkertaisesti liian vaikeaa rikastua. Kukaan ei halua tulla muualta Suomeen maksamaan veroja tai ylläpitämään suomalaisten hyvinvointia. Huippuosaajille pitää pystyä tarjoamaan mahdollisuuksia menestyä tai sitten heistä haaveileminen pitää lopettaa. Demareiden esittämällä menojen kasvattamisella ja siitä johtuvalla verotuksen kiristämisellä Suomen houkuttavuutta ei lisätä.

Sosialidemokraattien kannattajista huomattava osa edustaa vanhempia ikäluokkia. Onko tässä nyt käymässä niin, että eläkeläisten äänillä ollaan kasvattamassa menoja, kiristämässä veroja ja ottamassa lisää velkaa, meidän nuorempien kustannuksella?

Itse en ole ehdolla vaaleissa, mutta aion miettiä tarkasti sitä kenelle ääneni annan. Haluan antaa ääneni sellaiselle, joka ei myy minun tai lasteni tulevaisuutta vaalivoiton hinnalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- ei myy minun tai lasteni tulevaisuutta vaalivoiton hinnalla.

Hyvin tiivistyy tuossa se mihin Antti oli panostanut, eli puheilla piti nimenomaan ostaa vaalivoitto.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Älkää nyt! Onhan sentään Rinteen ohjelman takana tuo laskentanero ja SDP:n verovastaava Timo "virnistys" Harakka..

Hyvä blogiotsikko, muuten. Tulot ja menot: Rinteellä todella näyttää olevan tuo menopuoli päällä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Rinteen ensimmäinen moka oli jo puheen aloitus, jossa hypättiin suoraan ilmastonmuutoksen torjumiseen. Samasta aiheesta lausui tentissä sitten, että SDP on sitoutunut rajoittamaan ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen. Että silleen. Äänestäkää SDP johtoon, niin maailma pelastuu.

Tentin aikana kävi ilmi, etteivät numerot ole hallussa sen koommin menojen kuin tulojenkaan osalta ja kaiken huippu oli, kun sanoi haastattelijoille, että "minun täytyy ensin kaivaa silmälasit, jotta voin luntata mitä ohjelmassamme lukee", kun eräästä olennaisesta asiasta kysyttiin.

Toimituksen poiminnat