Jiska Gröhn Konservatiivisuus ei saa olla pysähtyneisyyttä

Puolitotuus asuu vaalikoneissa

Vaalikoneet ovat tulleet ilmeisesti jäädäkseen. Nyt taas vaalien alla lukuisat mediatalot mainostavat erilaisia vaalikoneitaan, niitä tehdään ja täytetään peukalonpäät rakoilla. Ajatus siitä, että voisin valita itselleni sopivan ehdokkaan alle vartissa, omalla kotisohvalla kalsarit jalassa on houkutteleva. Miksi vaivautua enempään?

Vaalikoneissa on kuitenkin isoja puutteita. Niissä on monta sudenkuoppaa, jotka vaikuttavat koko politiikan tekemiseen. Vaalikoneet ovat ylimalkaisia, niillä on helppo kontrolloida massojen mielipiteitä ja puheenaiheita, eivätkä ne kerro läheskään tarpeeksi ehdokkaista.

Mikä on sinun mielestäsi ratkaisevin kysymys näissä vaaleissa? Jos se on ilmastonmuutos, maahanmuutto tai eutanasia (tärkeitä kysymyksiä toki kaikki), vaalikoneista on helppo löytää eri ehdokkaiden vastauksia runsaasti. Jos itsellesi tärkeintä on kysymys pakkoruotsista, Karjalan palauttamisesta tai kiinteistöverosta, eivät vaalikoneet anna sinulle paljon mitään. Vaalikone ei saa olla liian laaja, että tarpeeksi moni jaksaisi täyttää sen. Sen takia jokaisessa vaalikoneessa käsitellään aika pitkälti samoja kysymyksiä. 

Ehdokkaaksi uskaltautuneet tietävät, että vaalikoneiden täyttämisessä on hirveä ruljanssi. Pitkän päivän kestäneen kenttätyön jälkeen, kun keskellä yötä klikkailee silmät ristissä vastauksia vaalikoneisiin, voi tulla tehtyä virheitä tai annettua keskenään ristiriitaisilta vaikuttavia vastauksia eri alustoille. Siinäpä on sitten hyvää aineistoa lööppeihin, kun olet vastannut toiseen vaalikoneeseen ”osittain samaa mieltä” ja toiseen ”osittain eri mieltä”. Ja vanhoihin vaalikoneisiinhan on hyvä palata vaikka viiden vuoden päästä uudelleen, niin kuin ne olisivat olleet pyhiä lupauksia Suomen kansalle. Tosiasiassa vaalikoneiden kysymyksenasettelut ovat täynnä populismiin ja turhiin vaalilupauksiin houkuttelevia yksinkertaistuksia. ”Asettaisitko työllisyyden vai ympäristön etusijalle päätöksenteossa?” Riippuu tilanteesta, ympäristövaikutusten luonteesta, työllisyysvaikutuksista ja niin edelleen – ja monesti nämä eivät edes ole ristiriidassa keskenään.

Äänestäjien ajattelua voi johdatella vaalikoneilla myös haluttuun suuntaan. Tästä esimerkkinä on Lapin yliopiston yliopistolehtori Arto Selkälän syytös, jonka mukaan Yle Kioskin vaalikone olisi propagandaa. Yle luonnollisesti kiistää kaiken. Tänä hybridivaikuttamisen aikana olisi hyvä opettaa kriittistä suhtautumista myös kysymyksien asettajaan, vaikkapa vaalikoneeseen. Kaikilla niillä voidaan ohjata keskustelua vähintäänkin aihetasolla.

Viimeisenä, ehkä tärkeimpänä asiana äänestäjä ei opi vaalikoneen kautta tuntemaan ehdokkaan kykyjä tarpeeksi hyvin. Omasta äänestyskäyttäytymisestäni puolet perustuu aina mielipiteeseen, johon vaalikone voi antaa suuntaa-antavia tai erittäin yksinkertaistettuja vastauksia. Toinen puoli taas koostuu ehdokkaan kyvykkyydestä tai sopivuudesta esimerkiksi kansanedustajan tehtävään. Onko hän johdonmukainen, hyvä esiintymään tai neuvottelutaitoinen? Onko hänellä kokemusta politiikasta tai johtamisesta? Pyrin selvittämään myös, onko ehdokkaalla tiukkoja sidonnaisuuksia tai rikostaustaa. Näillä asioilla on yhtä paljon merkitystä kuin ehdokkaan mielipiteilläkin.

Mitä jos arvostettaisiin äänioikeuttamme niin paljon, ettei tyydyttäisi vaalikonevastauksiin, vaan otettaisiin vähän lähemmin selvää ehdokkaistamme? Uskon, että kaikki ehdokkaat suostuvat tähän mielellään. Mennään toreille, nettisivuille ja vaali-iltoihin. Toivottavasti jokainen löytää näissä vaaleissa itselleen sopivan ja kyvykkään ehdokkaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vaalikone on (voi olla) hyvä renki mutta huono isäntä. Hyvä renki sikäli, että siitä voi lukea ehdokkaiden vastaukset relevantteina pitämiinsä kysymyksiin. Turhanaikaiset kysymykset kannattaa tietysti sivuuttaa. Valintojen ja johtopäätösten tekoon vaalikonetta ei kannata käyttää, siinä suhteessa se - jokainen niistä - on hyödytön tai jopa haitallinen.

Käyttäjän JiskaGrhn kuva
Jiska Gröhn

Hyvä pointti. Vaalikoneiden käyttämistäkin pitäisi opetella. Itselleni ei ole tullut mieleenkään ohittaa yhtään kysymystä, mieluummin olen vastannut edes jotain.

Toimituksen poiminnat